8 mar. 2017

De ziua femeii

Pentru ca in fiecare an de ziua femeii se umplu retelele de socializare cu mesaje de felicitare, care sunt foarte frumoase si binevenite, m-am gandit sa felicit si eu toate femeile acestei lumi mai intai, dupa care sa vorbesc putin despre Tanti Maria de la Pungesti.
Cei mai multi n-au auzit inca nimic despre ea desi fotografia de mai jos este facuta in decembrie 2013 cand la Pungesti a fost declarata "zona speciala de siguranta publica". Pentru cei care nu stiu exact ce inseamna acest lucru, explic: nu intra si nu iese nimeni din perimetrul stabilit, fara sa fie legitimat de unul dintre cele patru-cinci filtre de politie si jandarmi. Oamenii sunt legitimati si daca merg sa duca vaca la pascut sau daca merg la fantana dupa apa, iar dupa ora 18:00 e mai bine sa stea in case. Mai pe intelesul tuturor e ca atunci cand se declara razboi.  Politia are drepturi nelimitate, populatiei insa i se reduc drastic drepturile.
Si ce are a face Tanti Maria cu toate astea? Tanti Maria a inteles ca se comite o nedreptate acolo la ea in sat, unde politistii au intrat in miez de noapte peste satenii care inoptau in semn de protest pe islazul satului. Pe islaz pusese ochii o corporatie americana, care dorea sa instaleze o sonda si sa scoata gaz de sist. In momentul in care o sonda ca asta intra in functiune, panza freatica este automat contaminata cu chimicalele care sunt folosite in amestec cu apa pentru a ajuta gazul sa iasa din roca si sa urce la suprafata. 
Tanti Maria, nu cred ca auzise de asa ceva pana atunci, asa cum multi dintre voi nu au auzit de gazul de sist pana acum, dar s-a dus la islaz sa-si sprijine vecinii. Acolo a surprins-o fotograful, asezata pe pamantul satului ei, aparandu-l de oamenii care doreau sa-l contamineze.
Revenind la ziua femeii: eu cred ca femeile ca ea sunt cele care trebuiesc amintite in aceasta zi. Femeile in general sunt niste luptatoare, femeile din intreaga lume au fiecare de dus propria lupta in aceasta societate, stim asta. Numai ca din loc in loc apare si cate o Tanti Maria de la Pungesti. Si cele ca ea sunt deosebite si trebuiesc mereu amintite.


Pe net gasiti materiale relationate cu acest subiect. Putine, dar sunt. Va las aici unul din presa internationala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole