1 iun. 2017

ACCIÓN POÉTICA Vicálvaro si in limba romana


Pentru cei care nu au aflat inca, ACCIÓN POÉTICA are radacinile in Monterrey, Mexic, anul 1996. Initiatorul acestei miscari este poetul Armando Alanis Pulido. Acesta considera, la acel moment, ca prin intermediul poeziei oamenii pot gasi mai usor raspunsuri la intrebarile care ii framanta si credea ca, desenand cu litere negre pe ziduri vopsite in alb, franturi de poezie, ii poate ajuta sa se familiarizeze cu aceasta si sa gaseasca mai usor raspunsuri.


Astfel vietile noastre anoste isi pot gasi mai usor sensul.



Din Monterrey, Mexic, miscarea  a trecut granita in Argentina si mai tarziu in alte tari din America Latina: Perú, Bolivia, Paraguay, Nicaragua, Guatemala si Venezuela.
21 de ani mai tarziu, Acción poética a ajuns in cartierul din Madrid in care locuiesc.


Care sunt regulile acestui "joc de-a zugravitul peretilor cu poezie"?

1. Cei care doresc sa participe trebuie sa respecte regulile initiale ale miscarii.
2. Intotdeauna sa ceara permisiunea proprietarului.
3. Nu pot primi bani in schimbul acestei actiuni, doar donatii sub forma de vopsea alba si neagra sau pensule.
3. Fraza este aleasa in functie de dimensiunea zidului, context sau orientare a acestuia. Iar daca proprietarul peretelui alege textul ce-o sa fie scris acolo, si mai bine. Frazele nu pot avea mai mult de opt cuvinte pentru a garantiza ca pot fi citite din mers.

Care sunt cele 8 cuvinte pe care le-ati alege sa zugraviti cu ele un zid pe care l-ar putea vedea milioane de oameni?
Va intreb pentru ca in urmatoarele saptamani voi face parte dintr-un grup care o sa zugraveasca un zid din Vicálvaro cu un vers in limba romana, printre alte versuri in alte limbi.


Te poate interesa si: Compartiendo la diversidad


Blogul Romania din Madrid exista datorita mediului pe care mi-l creeaza Costinela S.L.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole