26 oct. 2017

Lansare de carte in Madrid - autor: Lili Craciun

Desculta pe cioburi de oglinda, o carte interzisa cardiacilor.

Avem onoarea sa va invitam la lansarea unui roman terifiant, o marturisire despre drama a sute de mii de femei care au trait in Romania intre 1966 si 1989.
Lansarea editiei in limba spaniola a romanului, Desculta pe cioburi de oglinda va avea loc in data de 25 noiembrie, ora 18:00 in sala din cladirea Centro Municipal de mayores Vicálvaro, situata Av. de Daroca, nº 342, 28032, Madrid.

Cartea aparuta la editura Tandaia din Santiago de Compostela, va fi prezentata de profesor Isabela Castro din Madrid, traducatoarea Maria Liciu din Barcelona si de autoarea Lili Craciun venita special din Romania pentru a se intalni cu cititorii.

Despre carte a scris magistral criticul Leonard Relea pentru Revista Timpul din Iasi: " Autoarea reuseste sa puna pe hartie ganduri, sentimente, stari, cu atata acuratete si cu un fin simt al detaliului incat par ca sunt traite chiar de catre cititor. Nu as vrea sa stiu ce ar simti o femeie, care a trecut prin situatii identice, in momentul in care va citi cartea. As putea spune ca este o carte interzisa cardiacilor."

Intr-o societate opresiva, tanara profesoara de istorie Liana, sotie si mama a doi copii, hotaraste sa incalce o lege aspra care interzicea avortul femeilor cu mai putin de patru copii. Prinsa intr-o casnicie indoielnica apeleaza la o medoda ilegala pentru a scapa de noua sarcina. Avortul se transforma intr-un cosmar cu demoni si ingeri, care o poarta intre inchisoare si libertate, intre viata si moarte si toate acestea se intampla in numai sapte zile. Fiecare izbavire se transforma intr-o noua prabusire, intr-un carusel ametitor. Succesiunii narative halucinante i se suprapune povara proceselor de constiinta de care se elibereaza abia prin aceasta marturisire tarzie. Pentru ca romanul asta este: marturia unor grozavii care nu trebuie sa se mai repete indiferent de tara sau regim.

Cartea este dedicata celor 10.000 de femei care au murit urmare a avorturilor ilegale provocate intre 1966 si 1989 si celor peste 100.000 care au ramas mutilate pe viata fizic si psihic.

In Romania, romanul a fost un succes, epuizand pana acum doua editii. Ulterior a fost extrem de bine primit in comunitatile de romani din Italia si Spania.

Autoarea, retrasa acum  in Oradea, este dublu licentiata in filozofie si drept si a fost pe rand, profesor, avocat de afaceri si notar public. Poate fi gasita usor in retelele de socializare, cu numele de pe prima coperta a cartilor sale.

Organizeaza grupul informal Salvati Rosia Montana- Madrid si Libraria Jarcha, cu sprijinul Asociatiei de vecini Vicálvaro.
Acest eveniment este organizat de catre societatea civila din Madrid in colaborare cu autoarea si traducatoarea cartii, fara implicarea reprezentantilor, autoritatilor sau a mediului asociativ romanesc din acest oras.


Lansarea editiei in limba romana la Iasi:


Pe aceeasi tema, din cate cunosc mai exista un material, un documentar al T.V.R. pe care il puteti gasi in Youtube. Se numeste Nascuti la comanda- Decreteii.

Te-ar putea interesa si varianta in spaniola a acestui articol: Evento literar, presentacion de una novela en Vicálvaro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole