28 iul. 2011

Reuniune la Ambasada Romaniei

Cred ca toata lumea stie deja ca astazi au venit ministrul muncii  Dl. Lazaroiu si Deputatul pentru  Diaspora Dl. Branza sa se intalneasca cu romanii din Madrid, inainte de reuniunea pe care o au cu oficialitatile spaniole pentru a incheia intelegerea cu privire la restrictionarea pietii muncii pentru romanii care nu au muncit pana acum niciodata in Spania si pentru cei care poate au facut-o dar nu au cotizat la stat.
Pe scurt: inca din primul minut am fost invitati sa vorbim noi cei care ne-am prezentat la intalnire pentru ca ei erau acolo sa ne asculte si sa transmita autoritatilor spaniole opiniile noastre cu privire la acest subiect.
Am avut impresia atunci ca, inca din primul moment renuntau la orice alt subiect cum ar fi raspunderea pe care partea romana o are in luarea acestei hotarari, tinand cont de declaratia pe care a facut-o presei ministrul muncii spaniol acum cateva zile in care mentiona ca decizia lor nu se va aproba decat cu acordul deplin al autoritatilor romane.

Ce s-a dezbatut? Anumite aspecte care nu erau clare in formularea facuta de partea spaniola.
Din partea unei ascociatii a luat cineva cuvantul spunand ca ei,  asteptau de la aceasta vizita sa primeasca o invitatie sau o propunere pentru  intoarcerea noastra acasa.
Alta asociatie s-a aratat dezamagita ca partea romana a acceptat foarte usor propunerea guvernului spaniol si a afirmat ca guvernul roman este raspunzator.
N-am auzit sa i se fi dat  un raspuns clar.
Eu am pus in discutie problema pe care o creeaza aceasta decizie imaginii noastre, care si asa e sifonata. Mi s-a dat dreptate, dar nu o solutie.
Alte ascociatii au ridicat problema finantari lor, ca asociatii.
Un roman venit din Toledo s-a plans de felul in care a fost tratat, fara urma de respectt intr-un consulat atunci cand a mers sa-si rezolve o problema. El crede ca imaginea pe care o avem este si datorita oficialitatilor romane care nu trateaza cetateanul cu respect.
La toate acestea a raspuns ministrul Lazaroiu care pare convins ca retragerea dreptului la munca cetatenilor romani,  nu este o problema asa asa de grava cum pare la prima vedere. In opinia ministrului efectele negative nu sunt foarte mari, pentru ca spaniolii recunosc contributia noastra la cresterea economica a Spaniei dar fiind an electoral fac "multe valuri" pentru ca asa  obtin voturi. N-am inteles foarte clar care a fost scopul acestei reuniuni,  pentru ca pe de o parte s-a afirmat ca "deciziile sunt deja luate de partea spaniola", iar pe de alta parte ca "Spania trebuie sa demonstreze Comunitatii Europene cu cifre ca numarul romanilor este in crestere pe teritoriul Spaniei". Se pare ca  U.E.  sustine ca numarul romanilor care vin in Spania e din ce in ce mai mic. Nu o sa acord mai mult timp acestei reuniuni pentru ca tinand cont hotararile au fost luate, am impresia ca pierd timpul inutil.

Imi pare rau ca nu sunt in masura sa va dau mai multe detalii dar ceea ce am scris aici este ceea ce am reusit sa inteleg eu ca simplu cetatean. Probabil ca in presa veti gasi articole scrise de oameni care sunt calificati sau nu, pentru a va informa.

Va las un link care v-ar putea fi de folos. Este vorba despre un blog al unei romance care scrie despre legi si alte subiecte utile. N-am cunoscut-o personal dar apreciez efortul pe care il face. Informatie gratis.

http://romaniinspania-gabriela.blogspot.com/2011/07/despre-reintroducerea-moratoriului.html#comment-form

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole