28 feb. 2017

Organizare locala - autoorganizare

Micul meu proiect de organizare locala a inceput sa dea roade la doar cateva luni dupa ce l-am initiat.

In ce consta?

Am adunat putin cate putin, toti romanii pe care ii cunosc si in care am incredere intr-un singur grup facebook: Romania din Madrid - Vicálvaro. Am ales facebook pentru ca sunt putini cei care nu au cont in aceasta retea de socializare. Cealalta conditie pentru a fi adaugat  grupului este sa traiesti in acest cartier, desi nu o respect in totalitate. Daca o persoana prezinta incredere, si isi exprima dorinta de a participa, poate fi adaugata, chiar daca traieste in alta zona a Madridului.

Am inceput prin a anunta atunci cand un membru a grupului afla de un loc de munca. Dupa care au aparut anunturile de inchiriere de camere, prestari servicii sau donatii.

Elementul principal pe care il folosesc este INCREDEREA.

Sunt proprii membri ai grupului cei care decid daca vor sa ajute, sau sa se lase ajutati.


Cum de am demarat aceasta initiativa?

Pentru ca mi-am dat seama ca, spre deosebire de alte nationalitati, romanii nu reusesc sa constituie o comunitate organizata in mod natural. In cazul altor nationalitati comunitatile se formeaza natural, de la sine, fara interventia autoritatilor. La noi in cartier nu se intampla asta. Se formau doar mici grupuri, de obicei cu cei care veneau din acelasi sat sau provincie, dar care nu primeau in interiorul grupului lor pe altcineva din afara.

Ce facem?

In spatiul virtual fiecare ofera ce doreste sau ce poate: un loc de munca, o camera de inchiriat, prestarea unui serviciu sau doneaza un obiect, o mascota. Pe de alta parte orice membru al grupului care are nevoie de o informatie poate sa o ceara celorlalti.

Plecand de la aceasta activitate simpla, membri comunitatii, putin cate putin incep sa se cunoasca intre ei. Se intalnesc in real pentru a stabili detaliile atunci cand raspund unui anunt facut in grupul virtual si asa cu fiecare zi ce trece comunitatea "face cunostinta" in primul rand. Particularitatea unei comunitati din afara tarii este ca, membrii acesteia provin din diferite zone ale tarii, deci au ca element comun faptul ca provin din aceeasi tara, vorbesc aceeasi limba si intamplator traiesc in acelasi cartier.


Ce mi-am propus sa realizez?

Mi-am propus sa incerc, nu stiu cum o sa evolueze situatia, dar dorinta mea este ca in cartierul in care traiesc, romanii sa constitue o comunitate prin ei insisi, fara sprijinul autoritatilor. Consider ca o comunitate organizata natural, poate sa beneficieze pe toti membrii acesteia cu mic, cu mare, indiferent de pozitia sociala pe care acestia o au in interiorul comunitatii, indiferent daca sunt veterani ai comunitatii sau nu. Se usureaza accesul noilor veniti la un loc de munca, in primul rand, e mai simplu sa inchiriezi o camera in siguranta deoarece apartenenta la grupul virtual al comunitatii este ca o recomandare pentru fiecare dintre noi, in general grupul virtual usureaza accesul la informatii care uneori par banale dar care pot fi importante pentru membrii la un moment dat.


Difcultati intalnite

Increderea scazuta a unora fata de ceilalti este prima dificultate intalnita dar aceasta se rezolva, natural in timp.

Participarea scazuta la evenimentele organizate in real.
Desi avem sprijin din partea primariei locale pentru a realiza activitati specifice comunitatilor se pare ca nu suntem obisnuiti sa lucram pe baza de voluntariat si atunci, sunt putini cei care se ofera sa participe la aceste activitati.

Rezultate

Mai multi membrii ai grupului au gasit un loc de munca la care nu ar fi avut acces daca nu faceau parte din acest grup.
 O parte dintre acesti membri se saluta acum pe strada cand se intalnesc pentru simplul fapt ca se recunosc ca fiind parte din acelasi spatiu virtual.
Primaria cartierului, dar si alte institutii vin sa isi anunte activtatile aici si astfel membrii grupului au acces la informatii fara sa se deplaseze special. Activitatile pe care acestea le organizeaza gratuit in cartier sunt cu usurinta aduse la cunostinta membrilor grupului facebook cu o simpla postare ceea ce probabil ii face sa se simta parte a cartierului in care traiesc.

Dupa un an de la infiintare a aparut prima initiativa a unui membru al grupului care a venit cu propunerea de a organiza lectii de dans pe muzica populara romaneasca. In acest moment aceasta activitate este in plina desfasurare, grupul care participa la lectiile de dans se intalneste saptamanal. Inregistrare video de la una din lectii aici


Dupa un an si jumatate a aparut o alta initiativa a unui roman din alt cartier care s-a oferit voluntar sa tina un curs de educatie civica interactiv. Imagini de la prima intalnire cu activistiul civic Francisc Both aici. In saptamananile urmatoare voi posta  intalnirile pe care le avem la ora de educatie civica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole