19 iul. 2011

Manifestul “Democracia Real Ya"

Suntem oameni simpli. Noi suntem asemenea ție: oamenii care se trezesc dimineața pentru a învăța, pentru a munci sau pentru a își căuta un loc de muncă, oameni care au familii şi prieteni. Oamenii care muncesc din greu în fiecare zi ca să ofere un viitor mai bun pentru cei dragi.
Unii dintre noi se văd ca fiind mai progresiști, alții ca fiind conservatori. Unii sunt credincioși, alții nu. Unii dintre noi au ideologii politice foarte bine definite, alții sunt apolitici, dar toți suntem îngrijorați şi indignați de peisajul politic, economic şi social pe care îl vedem în jurul nostru, de corupția din rândul politicienilor, oamenilor de afaceri și bancherilor, de cetățenii simpli lăsați fără apărare.
Această stare de suferința zilnica, fără speranță, a ajuns să ni se pară normală. Dar dacă suntem uniți o putem schimba. Este momentul ca lucrurile să înceapă să se miște, este timpul să construim împreună o societate mai bună. Așa că noi susținem cu tărie următoarele:
- Prioritățile oricărei societăți avansate trebuie sa fie egalitatea, progresul, solidaritatea, libertatea culturala, sustenabilitatea ecologică, bunăstarea și fericirea individului.
- Există drepturi de bază inalienabile ale oricărui membrul al societății: dreptul la o locuință, la un loc de muncă, la cultură, la sănătate, la educație, la participare politică, la dezvoltare personală, la accesul la bunurile necesare unei vieți sănătoase și fericite.
- Modul actual de funcționare a sistemului nostru economic și guvernamental nu are în vedere aceste drepturi și este un obstacol în calea progresului umanității.
- Democrația însemnă poporul (demos=popor, kratos=putere), ceea ce înseamnă că guvernarea este făcută de fiecare dintre noi. Totuși, în această țară cea mai mare parte a clasei politice nu ne ascultă. Politicienii ar fi trebuit să ducă vocea noastră în instituții și să faciliteze participarea politică a cetățenilor prin canalele directe care asigură cele mai mari beneficii întregii societăți, nu să se îmbogățească pe spinarea noastră, să practice măsuri de dictatoriale și să se mențină la putere prin bipartidismul impus acronimul imuabil PP&PSOE (Echivalentele PDL/DA&USL/PSD din România).
- Beția puterii, și acumularea acesteia în mâinile doar a câtorva crează inegalități, tensiuni și nedreptăți, ceea ce duce la violență pe care noi o respingem. Modelul economic nenatural și depășit blochează mașinăria socială într-o spirala în care se auto-consumă îmbogățindu-i pe câțiva și trimițându-i în sărăcie pe restul. Până ce se va prăbuși.
- Scopul și dorința acestui sistem este acumularea de bani indiferent de efectele asupra bunăstării în societate, irosind și distrugând resursele planetei, creând șomaj și generând nemulțumire în rândul consumatorilor.
- Cetățenii sunt rotițele acestei mașini proiectate pentru a îmbogății o minoritate care nu are nici un fel de interes față de nevoile noastre. Suntem niște anonimi, dar fără noi nimic din toate acestea nu ar exista, pentru că noi suntem cei care punem lumea în mișcare.
- Dacă vom înțelege, ca societate, că nu ne putem încredința viitorul unei economii abstracte, de care nu vor beneficia niciodată cei mulți, atunci vom putea elimina abuzurile și lipsurile de care suferim.
- Avem nevoie de o revoluție în etică. În loc să punem banul mai presus de om ar trebui să îl punem din nou în serviciul nostru. Suntem persoane, nu produsul pieței. Nu suntem doar ‘ce’ cumpărăm, ‘de ce’ cumpărăm și ‘cui’ cumpărăm.
Pentru toate cele de mai sus, sunt indignat.
Cred că pot schimba.
Cred că pot ajuta.
Știu că, împreună, putem.
Vino cu noi. Este un drept.

Traducerea ii apartine lui:Radu-Mihail Giurgiteanu

Aceasta postare pare sa nu aiba legatura cu tema blogului si va asigur ca m-am gandit mult innainte sa o fac .Am considerat itr-un sfarsit ca are legatura cu noi toti,cei ce traim in Spania ,romani ,spanioli sau din alte tari.Pentru ca e un eveniment important care ne va afecta viata mai devreme sau mai tarziu.Traim in tara unde se face o revolutie pacifica chiar acum si cred ca cel mai bine e sa stim ce se intampla ...pe urma vom hotara fiecare daca vrea sau nu sa ia parte.

http://desprespanishrevolution.wordpress.com/

Pentru mai multe detalii v-am lasat un link.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole