6 oct. 2011

Romanii-marfa politica?Spune-mi ca nu e asa....

Restrictiile impuse de Spania romanilor este una dintre cele mai mari deceptii pe care o experimenteaza acum multi dintre noi,in special cei care credeam ca putem considera aceasta magnifica tara ca pe o a doua noastra casa .
In zadarnica noastra intentie de a sterge zilnicul gust amar , bazindu-ne pe ingeniozitatea care ne-a facut sa plecam din ...tara , ne-am lasat usor cuceriti de amabilitatea oamenilor de aici precum si de deschiderea aratata de oficialitatile spaniole care ne-au tratat ca pe orice cetatean ( spaniol ) .A fost usor sa cazi in tentatia de a te simti din nou " acasa " .
Fara indoiala , criza economica si colapsul visului occidental , ridicat pe fundamentul de lut al economiei de consum , au revelat adevarata identitate a indivizilor de pe Wall Street , precum Madoff si au scos la lumina impulsurile xenofobe , reprimate inainte de "stomacurile pline" ale boom-ului economic .

Decizia guvernului Zapatero este foarte clara : nu mai avem nevoie de romani .Ca si cum ar fi vorba de o marfa , de un produs de consum .Iar strada il sprijina chiar si romanii care ajuta cum pot iesirea Spaniei din criza .Fara indoiala , legea da la o parte sute de mii de romani , impreuna cu familiile lor , care sant de ani buni aici , pentru simplul fapt de a nu se afla nici inregistrati in somaj oficial si nici cu contract de munca la data de 22 iulie.

Pe de alta parte , cei ce sunt deja aici , sunt prea multi , dupa logica acestei legi .Motiv pentru care ne-am trezit captivi de o lege care sterge tot ce avea bun in ea comunitatea romana din Spania.De asemenea , in pofida declaratiilor oficiale ,restrictiile afecteaza mai bine de 300 000 de romani care erau deja in Spania , pentru ca prin restrictiile impuse , guvernul le interzice dreptul libertatii de a lucra . Totul pentru a prezenta cifre cit mai favorabile pentru viitoarele alegeri.

Cel mai dureros lucru este mesajul pe care-l percepe romanul din Spania acela ca scopul prezentei lui aici a fost unul bine definit care acum a disparut si mai ales ca acum ocupa locul altuia .Drept urmare , cum e si normal , Statul e preocupat inainte de toate de propriul cetatean .

In schimb noi, cei care decidem sa ne integram aici trecind peste toate adversitatile si avind curajul de a ne aduce aici si familiile noastre inghitim restrictiile pe piata muncii ca pe o licoare amara sperind o desteptare de la realitatea ca pentru oamenii politici nu suntem decit o marfa politica .Articol scris de: Florin Cimisliu

Un comentariu:

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole