23 mai 2017

Ziua Românilor de Pretutindeni

Mi-a atras atentia o postare pe facebook a unei prietene virtuale, Gabriela Stan Vasilescu, pentru ca desi sunt plecata de aproape 20 de ani din tara n-am stiut ca am dreptul sa sarbatoresc aceasta zi, care se pare imi este dedicata si mie.
 Asa ca am intrat pe atotstiutorul internet sa vad care-i treaba cu Ziua Romanilor de Pretutindeni. 
Am aflat ca ziua celor plecati de acasa se sarbatoreste din 2007 cand a intrat in vigoare legea 299, la data de 13 noiembrie. Pana in 2014 ziua romanilor plecati din tara se sarbatorea pe 30 noiembrie, adica de Sf. Andrei, ocrotitorul Romaniei. Deci cel care a facut legea s-a uitat in calendar si-a zis: "De sfantul Andrei pentru ca el ocroteste Romania".  Nu prea are sens, pentru ca, daca Romania era ocrotita, noi nu trebuia sa plecam si atunci nu avea cine sa sarbatoreasca "ziua celor plecati".
Dupa care din 2015, e tot "Ziua Romanilor care si-au luat lumea-n cap" dar e in ultima duminica din luna mai, ca e timp frumos afara si putem sarbatori. 
Toate astea le-am citit in presa, mai exact aici: Ziua romanilor de pretutindeni.
Ce anume sarbatorim insa, nu prea imi este clar. Emigratul asta e prilej de bucurie pentru putini si prilej de suferinta pentru multi, mai ales in primi ani cand nu e deloc usor.
Oricum, citind toate datele din articolul cu pricina mi-a atras atentia anul: 2007. Ce s-a mai intamplat in anul in care a fost data o lege care stabilea ca romanii din afara granitelor au dreptul sa detina o zi a lor pentru a sarbatori? Pai tot in anul ala Romania a fost primita in U.E. Asa zice un articol din presa spaniola: La U.E. aprueba el ingreso de Bulgaria y Rumanía en 2007, pero "bajo vigilancia"
Deci pe de o parte U.E. ne permitea in sfarsit sa circulam  liber, si in acelasi timp, in Romania  clasa politica se ingrijea ca cei  care vor pleca sa aiba ziua lor in calendarul zilelor de sarbatoare. Stiau deja ca o sa plecam aproape toti?
Ce credeti?
Voi sarbatoriti?Impresionanta lucrare a francezului Bruno Catalano, care simbolizeaza golul produs in interiorul cuiva,  cand se vede obligat sa-si paraseasca casa, pamantul natal, radacinile si felul in care traieste, tot ceea ce are, indiferent care este motivul plecarii.


Daca ti-a placut articolul e posibil sa-ti placa si:
 Organizare locala - Autoorganizare


Blogul Romania din Madrid exista datoritra mediului pe care mi-l creeaza Costinela S.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole