11 mar. 2017

Principiile democratiei

Incercand sa pregatesc "lectia" pentru urmatoarul curs de educatie civica din 18 martie, ( eveniment facebook aici ) am deschis mai intai Constitutia in pdf, dupa care am cautat un material care sa-mi explice principiile democratiei. Am gasit un referat al unei eleve  din clasa a VIII-a si citindu-l am avut impresia ca multi dintre noi nu au nici macar nivelul de cunoastere al fetei care a facut aceasta lucrare. Cititi-o si o sa vedeti. E scrisa pe intelesul tuturor. Nu sunt expert ca sa-mi dau seama daca este o lucrare perfecta dar am considerat ca merita atentia voastra pentru ca e bine structurata, scurta si la obiect.

Referat al elevei Caziuc Sabina, clasa a VIII, publicat in Scribd 

Democratia este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere. Cuvantul  democratie provine din greaca si este format din cuvintele demos = popor si kratos = putere prin urmare inseamna puterea poporului.
Acest regim politic s-a dezvoltat si se dezvolta numai in masura in care relatia dintre conducatori si condusi (guvernanti si guvernati) se inclina in favoarea celor din urma, cand condusii impun conducatorilor, prin modalitati si mijloace variate, respectarea drepturilor fundamentale ale individului.

Principiile democratiei


Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt:


Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atat in viata privata, cat si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti. In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.


Libertatea este capacitatea persoanelor de a actiona in conformitate cu propria lor vointa si de a alege astfel modul de actiune propriu. Intr-o societate democratica liberala, libertatea este valoarea fundamentala, dar ea este asociata cu responsabilitatea pentru propriile actiuni si cu necesitatea ca libertatea proprie sa nu fie folosite in dauna libertatii celorlalti.


Responsabilitatea fiecare cetatean raspunde pentru faptele sale si pentru consecintele acestora, iar cei aflati la putere trebuie sa dea socoteala celor care i-au ales sau i-au numit pentru indeplinirea mandatului lor.


Dreptatearespectarea de catre autoritati si de catre cetateni a normelor morale si juridice bazate pe drepturile omului si pe prevederile constitutionale.


Proprietatea este o relatie intre persoane si bunuri care implica posesia, utilizarea si dispozitia. Totodata ea presupune puterea de a dispune si puterea de vanzare si donatie. In democratiile liberale, dreptul la proprietatea privata este general garantat prin Constitutie.


Principiul pluralismului se refera la existenta mai multor centre efective de putere, in opozitie cu unul singur, precum in statele nedemocratice. Conceptul de democratie este legat indisolubil de notiunea de pluralism. Ea isi gaseste concretizarea in multitudinea de partide si organizatii politice, sindicale, religioase, etc., exprimand diversitatea conceptiilor si organizatiilor care se interpun intre individ si stat. Prin instituirea pluralismului politic drept camp de manifestare a democratiei, puterea politica nu mai troneaza deasupra societatii ci se intersecteaza cu toate segmentele structurii sociale intr-un mecanism chemat sa functioneze pe baza legitimitatii, a libertatii. Aristotel spunea ca libertatea este "principiul fundamental al guvernamantului democratic".

Principiul separarii puterilor in stat asigura exercitarea puterii politice in mod divizat de catre mai multe autoritati publice diferite, care au functii specifice. Puterea legislativa, executiva si judecatoreasca sunt separate pentru a preveni abuzarea cetatenilor din partea institutiilor statului. Astfel, puterea legislativa are rolul de a adopta legile, puterea executiva de a le pune in aplicare, in cadrul politicii interne si externe iar puterea judecatoreasca de a "apara" legile.

Reprezentativitatea - democratiile moderne functioneaza ca democratii reprezentative, in care deciziile politice sunt luate in numele cetatenilor de catre reprezentanti ai acestora investiti prin vot cu increderea lor. In anumite situatii cetatenii pot decide direct. Democratia reprezentativa s-a format in jurul parlamentelor. Parlamentul este cel care legitimeaza guvernamantul democratic. Functia lui esentiala este de a face legi si de a sustine si controla puterea executiva ( adica Guvernul). In Romania Parlamentul este bicameral: Senatul si Camera Deputatilor, ambele alese prin vot secret si direct de catre guvernanti, o data la patru ani. Dar o democratie autentica presupune ca influenta poporului nu ia sfarsit o data cu desemnarea reprezentantilor.

Participare - democratiile participative se manifesta printr-un interes crescut al cetatenilor pentru treburile publice si prin implicarea lor concreta in luarea deciziilor care privesc soarta unei comunitati.

Vointa majoritatii si protectia  minoritatilor - democratia se sprijina pe opinia si vointa majoritatii, dar in acelasi timp ofera protectie minoritatilor de toate felurile: etnice, religioase, politice, etc. Acest principiu reprezinta o combinatie unica, specifica doar democratiei, intre libertatea fiecaruia dintre noi si dreptul de a ne identifica intr-o comunitate etnica, religioasa sau sociala.

Domnia legii - cetatenii unei societati democratice se supun legilor, deoarece acestea sunt elaborate, chiar daca indirect, de catre ei insisi. Intr-o societate democratica,  indiferent de apartenenta etnica, religioasa, politica, sex, varsta sau situatie materiala, toti cetatenii se bucura de drepturile necesare pentru desfasurarea normala a vietii lor si functionarea democratiei. Nimeni nu este mai presus de lege, iar controlul puterii se realizeaza pe baza normelor de drept. Legile trebuie sa fie cunoscute si sa aiba stabilitate in timp. Incalcarea legilor este sanctionata de catre institutii specializate ale statului care au drept scop Infaptuirea dreptatii.


Foto: politiqueando.comNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole