22 mar. 2011

Mamici si copii

Au terminat o zi de scoala si in drum spre parculetul unde vor petrece urmatoarea ora,trec pe la magazin sa-si faca provizii de pufuleti.Eu ii numesc Los Rumañoles pentru ca desi sunt cetateni romani cei mai multi dintre  ei ti se adreseaza mai repede in spaniola decat in limba materna.Am auzit voci acuzandu-i pe parinti ca nu-i invata sa vorbeasca romaneste dar eu stiu din proprie experienta ca un copil care sta trei sferturi din zi inconjurat de spanioli,de la o virsta frageda ii este greu sa se exprime intr-o limba pe care se vede nevoit sa o vorbeasca doar citeva ore pe zi in casa cu parinti.
Niños y mamas

Ellos son los niños  rumanos del barrio.Los Rumañoles.Les llamo asi porque hablan mejor el castellano que el idioma de sus padres.Al estar mas horas en el cole que en casa con la familia les rezulta mas facil expresarse en castellano que en rumano.Aqui estan ,nada mas salir de las clases ,camino hacia el parque,donde van a pasar la proxima hora jugando.Se pasan primero por la tienda y se llevan gusanitos y refrescos para merendar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre blog

Romania din Madrid s-a nascut din dorinta de a face vizibila comunitatea de romani care traieste in acest oras si mai ales partile ei bune si actiunile pozitive. Prin 2011 cand un val de stiri negative despre romanii plecati din tara umpleau paginile ziarelor din Europa, am hotarat sa incerc sa arat, in imagini, cealalta fata a romanilor, cea pozitiva. Pentru ca ea exista si pentru ca nu e complicat sa o facem vizibila.
Nu m-am nascut cu harul scrisului, dar ma pricep cat de cat sa fac o fotografie si am mizat pe asta la inceput.
Dupa care, cu trecerea anilor, am inceput sa inseilez cateva fraze langa fotografii. In ultima vreme am tot mai multe subiecte, la nivel local: activitati pe care le organizam chiar noi, sau evenimente la care suntem invitati.
Sper sa apreciati incercarea mea si sunteti invitati sa participati la vizibilizarea calitatilor noastre ca membrii ai comunitatii de romani din Madrid.

Cele mai citite articole